Noen tanker om naturfotografier

Det kan være vrient å oppnå oppmerksomhet rundt naturfotografi. Selv har jeg hatt glede av å stille ut i Fengselet i Hønefoss flere ganger, men det er altså to hektiske utstillingsdager, og alt må monteres ned etter 48 timer.

Det har lenge vært en drøm å sette opp en permanent utstilling, men det virket urealistisk helt til jeg fant fotografiets unike fordel; Et foto kan produseres slik at det kan stå ute i det fri (det kan ikke malerier). Så det gjaldt å finne et utendørs "utstillingslokale". 

Kongeveien i Kleiva pekte seg ut som en fristende kandidat. Problemet var bare at selve Kongeveien er et fredet kulturminne og terrenget rundt veien er naturreservat. Begge er underlagt streng regulering. Venneforeningen Krokkleiva som vedlikeholder og profilerer Kongeveien mellom Sundvollen og Kleivstua, ville gjerne ha en fotoutstilling langs veien og søkte Statsforvalteren i Viken om dispensasjon fra fredningsbestemmelsene.  Resultatet var et fire siders avslag. 

Jeg tenkte da å skrinlegge prosjektet og kontaktet Sjur Langslet på Kleivstua, forklarte situasjonen  og spurte om han ville ha den ene prototypen jeg hadde fått lagd av bildene. Det ville han - den henger på tunet på Kleivstua. Før jeg gikk, spurte han" Hvorfor henger du ikke  bildene på kraftverkets stolper? De står jo der..." Genialt. Jeg kontaktet RIK og nettsjefen gav tillatelse så å si på strak arm. 

Ny søknad til Statsforvaleren og det ble gitt grønt lys. 

Nå henger det 11 foto på 60x80cm aluminiumsplater langs Kongeveien, og en drøm har gått i oppfyllelse. Revebildet øverst i denne saken er med på utstillingen. Dette illustrerer Asbjørnsen og Moes folkeeventyr om Reveenka. Fotoene er fremstilt for å tåle lys, kulde og vann.  Det eneste de ikke tåler er hærverk, men så langt - etter over tre uker, har de fått henge helt i fred. Og mange godord har det blitt. Det gjør det veldig givende å være naturfotograf.

Erland Røed


"Spesielt lys i Kleiva" er ett av bildene på utstillingen. Heter egentlig "Paragliders nirvana". Kleivstua vises i høyre hjørne. (Bildet kommer bedre til sin rett ved å høyreklikke + velge åpne i ny fane)