Månedens portrett juli 2013

bilde 1

Helge J. Pedersen


Hvor lenge har du fotografert og hvordan startet din foto interesse?
Har knipset bilder med enklere kamera en stund, men etter at jeg for noen få år siden gikk til anskaffelse av speilrefleks-kamera ble det mye mere morsomt å ta bilder. Og å bevege meg fra automatikken til manuelle innstillinger ble spennende oppdagelse.


Hva inspirerer deg når det gjelder fotografering som hobby? Inspirasjonen kommer fra flere hold, det kan være å se det alle de flinke folka i kameraklubben får til, få tips fra erfarne fotografer. Og så hender det at man noen ganger blir tilfreds med «fangsten» man kommer hjem med etter en fotoutflukt, og dette gir ny inspirasjon.


Hva er viktig for deg å formidle via dine bilder? Bildene jeg vil vise bør fortelle en historie slik at den som ser på må kunne oppfatte hva som var hensiktsmessig å få frem, rett og slett det å rydde vekk ting i bildet som virker forstyrrede på hovedmotivet. Om man som fotograf skal formidle en stemning, eller det man forøvrig fanger opp i linsen så er det ønskelig at det gjenspeiler det opprinnelige så godt som mulig, sette seeren i stand til å fornemme følelsen av å være tilstede, og da stilles det jo krav til å beherske det tekniske ved kameraet, utnytte lysforhold og komposisjon. Det er fortsatt mye å lære her, og da passer jo ordtaket: den som tror han er ferdig utlært, er ferdig, men ikke utlært.


Har du noen fototips du ønsker å dele med klubbens medlemmer? Her skulle jeg ønske at jeg kunne øse av kunnskap til alle fotointeresserte, men da jeg betrakter meg selv som nybegynner, så vil nok tips jeg kommer med være kjent stoff for de aller fleste og da hopper vi like godt over til neste punkt. Om jeg allikevel skulle komme med noe så måtte det være det faktum at de som blir gode fotografer øver veldig mye, og da må vel det gjelde alle oss andre også.


Har du noen tips til steder der de spesielle motivene dukker opp, noen hotspots, nært eller fjernt? Har egentlig ikke noen helt unike steder, men jeg er ganske ofte i nærheten av Stavern og der opplever jeg flott kystnatur og når lyset er fordelaktig da ligger det an til å ta flotte bilder der. I nærheten ligger også Mølen som er en del av ett av verdens største naturmonument fra siste istid. Motivene finnes der så det er egentlig bare opp til meg å prøve å formidle noe av dette via bildebrikken. Og det er heller ikke langt til Nevlunghamn som er en kystperle, men vi må ikke glemme at motivene finnes nesten over alt, og det bør også jeg bli flinkere til å oppdage.


Hvilke motiv tar du helst bilder av? Er i grunnen ganske glad i natur og landskap og jeg tar av den grunn mange bilder nettopp der, men prøver også å være breddeorientert når det gjelder motiver. Synes også det er spennende med portrettfotografering men ser helt klart utfordringer med det, men her gjelder prøving og feiling, og ikke minst masse øving.


Hvordan ønsker du å utvikle din fotointeresse/fotokunnskaper?
Det meste av læringen kommer nok av å øve mye, learning by doing. Og ikke minst å tilegne meg kunnskap gjennom kurs og lære av andre som er raus med å dele sin kunnskap, helt gratis


Har du noen bilder som betyr noe spesielt for deg og som du ønsker å vise fram for klubbens medlemmer?
Da vil jeg vise et par bilder fra Oslo. Linjeføringen på operataket fanget rett og slett min interesse, og at det er både mennesker og en måke med i bildet synes jeg er fint.

 

bilde 2

Det nye Bjørvika med dets brokonstruksjoner er spennende motiv, og når det er mørkt så er det lys oppe i konstruksjonen og fargene endres fra dag til dag.

bilde 3

 

Copyright © 2015 Hønefoss Kamera Klubb. All Rights Reserved.