14

 

TONE LUNDIN

Hvor lenge har du fotografert og hvordan startet din fotointeresse?
Jeg ble inspirert av min kusine som begynte med foto i 1968 og hadde mørkerom på badet i en liten leilighet i Oslo. Da vi flyttet til Arendal året etter, meldte jeg meg inn i fotoklubben der. Jeg ba faren min kjøpe kamera i Japan for konfirmasjonspengene mine. Han fikk «hjelp» av lokale shippingagenter og kom hjem med et mye dyrere kamera enn jeg hadde hatt penger til. Det var et Nikon F med 50mm normalobjektiv, som jeg nølende stilte opp med i fotoklubben. Jeg hadde mange hyggelige år der. Vi hadde bildevisning med fysiske bilder i sort/hvit og hadde mulighet for mørkeromsarbeid i klubblokalene. Søsteren min og jeg laget mørkerom på fryserommet hjemme. Det var stas å komme med sort/hvit kopier på møtene i klubben. Jeg ble jo ingen god fotograf, og jeg betrakter meg mer som en fotointeressert person.
Med familie og barn ble det familiebilder lenge. Jeg måtte ta et krafttak for å starte opp igjen i den digitale virkelighet. Begynte med kurs og å gå på møtene i fotoklubben for noen år siden.

Hva inspirer deg når det gjelder fotografering som hobby?
Da jeg begynte i fotoklubben i Arendal var det et medlem som hadde vært i Belfast og tatt bilder. Det var en konfliktfylt tid der. Jeg likte bildene og tenkte at dette er sånn jeg skal fotografere. Må erkjenne at det ikke ble slik. Jeg er ikke så god på gatefoto og å ta bilder av mennesker som jeg skulle ønske. Det ble bilder av Tyholmen (gammel trehusbebyggelse i Arendal) som de var på nippet til å rive. Det ble bilder fra Forum – festivalen med konserter og folk og noe av barn. Det har blitt mye landskap og litt arkitektur. Komposisjon, linjer og form inspirerer meg.

Hva er viktig for deg å formidle via dine bilder?
Jeg tok bilder av barn i den analoge tiden og da er det nærliggende å tenke glede. Når jeg tar bilde av landskap og arkitektur er det mer form og komposisjon som er i fokus. Jeg kan ikke påberope meg å ha et budskap og en dypere mening med bildene mine.

Har du noen fototips du vil dele med dine medlemmer?
Nei, jeg tar imot tips….
Jo, forresten: Gå på fotoutstillinger!


Har du noen tips til steder der de gode motivene dukker opp, noen hotspots. nær eller fjernt?
Nei… må jo bare være der du er – ha kamera med.


Hvilke motiver tar du helst bilde av?
Som nevnt over: Landskap, arkitektur, former og linjer. Jeg liker å padle kajakk, så jeg jobber med hav og horisont . Som relativt nybakt bestemor blir det vel flere barnebilder etter hvert. Har så vidt begynt å prøve meg med macro objektiv.

Hvordan ønsker du å utvikle din fotointeresse/fotokunnskaper?
Jeg ønsker jo å bli bedre på alle måter og føler jeg får mye inspirasjon og hjelp i fotoklubben. Jeg ønsker praktisk jobbing på klubbkveldene med pc og flinke folk som jeg kan spørre. Føler at vi er i gang med noe slikt i fotogruppa som har startet nå.
Spennende med Lightroom kurs og oppfølgingskveld i november.

 

Har du noen bilder som betyr noe spesielt for deg og som du vil vise til klubbens medlemmer?
Jeg har lett i album og skuffer etter sort /hvit bilder fra 70 tallet og det er jo ikke så mange som er «gode» og som jeg har i papirutgave nå. Jeg har scannet inn noen for moro skyld.

Arendal

Arendal 


Geit

sau

Jeg har jo ikke så mange «gode» bilder enda… Og noen skal jeg jo sende inn til 3 på topp… Fra digital tid har jeg valgt dette macroforsøket med levende sommerfugl.


Sommerfugl Tone Lundin

 

Skitur i tåke fra Valdresflya

jotunheimen 2

Og interiør fra tur til Horten på Fotografiets dag.