OddbjrnStrand av GrilHustad MG 5403-crop

Oddbjørn Strand

Månedens portrett for Juni 2014 er Oddbjørn Strand, avtroppende formann
i Kameraklubben.

Hvor lenge har du fotografert og hvordan startet din fotointeresse?

Jeg kjøpte mitt første speilreflekskamera i 1976, en Nikkormat FT2, og har fotografert mer eller mindre sammenhengende etter det. De første årene gikk det mest i familiebilder, men uten noen form for opplæring var det så som så med kvaliteten. Mitt første digitale speilrefleks, en Nikon D70s, kjøpte jeg i 2005, og etter dette ble det mye mer spennende, og bildekvaliteten begynte å bedre seg.

Hva inspirerer deg når det gjelder fotografering som hobby?

Jeg blir inspirert av flotte landskap, og særlig kystlandskap med hav og fjell. Sunnmøre, og hjembyen min, Ulsteinvik, ligger hjertet mitt aller nærmest, men inspirerende motiver finnes langs hele kysten. Har etter hvert blitt flinkere til å legge merke til de små detaljene også, og når jeg er på
tur i skog og mark er blikket mitt alltid søkende, høyt og lavt, etter motiver. Jeg henter mye inspirasjon og ideer i bøker, og på facebook og flickr finnes det uendelig mange flinke fotografer som jeg prøver å lære av. Det er også svært inspirerende å se de flotte bildene som vises på medlemsmøtene våre, enten det er av proffe fotografer eller andre medlemmer.

 

 

Hva er viktig for deg å formidle via dine bilder?

Alt det vakre som omgir oss, enten det er store landskaper eller små detaljer. Kontraster, eller det som stikker seg ut fra mengden, kan være spennende, eller det å fremheve det vakre i visne blader, nedlagte fabrikker eller lignende. Noen motiver blir bedre, gjerne mer dramatiske, i sort/hvitt, andre gjør seg best i farger.

Har du noen fototips du ønsker å dele med klubbens medlemmer?

Jeg opplever ofte at de beste bildene oppstår gjerne i dårlig vær, spesielt dersom det er bygevær med skiftende lys, altså typisk kystvær. Mitt beste råd er derfor å våge seg ut også når forholdene er krevende, men dekk gjerne til utstyret med plast eller regntrekk. Dessuten vil jeg anbefale å
fotografere i motlys, gjerne kombinert med en reflektor for å lette opp skyggene, det kan ofte gi flotte bilder.

Har du noen tips til steder der de spesielle motivene dukker opp, noen hotspots, nært eller fjernt?

Jeg har allerede nevnt kysten, og ellers liker jeg meg godt ved operaen og på Tjuvholmen i Oslo, med mye spennende arkitektur. Island er også en plass jeg vil tilbake til, der finnes det flotte motiver over alt. Jeg var der i fjor, men fikk dessverre altfor lite tid til fotografering.

Hvilke motiver tar du helst bilder av?

Idylliske eller dramatiske landskap er nok favorittmotivet, men prøver meg også på nærbilder og makro. Jeg fotograferer ofte i motlys, og liker de mulighetene som HDR-teknikken gir, men det er viktig at effekten ikke overdrives. Jeg prøver alltid å få bildet til å se naturlig ut, men samtidig ønsker jeg å få frem det dramatiske eller storslåtte i motivet.

Hvordan ønsker du å utvikle din fotointeresse/fotokunnskaper?

Jeg er alltid ute etter å lære mer om fotograferingens kunst, både det som skjer før, under og etter at bildet er tatt. Det er alltid motiverende og lærerikt å delta på kurs eller workshops, og utvalget på dette området øker hele tiden. Jeg håper å bli bedre på komposisjon og på etterbehandling av
bildene i Photoshop og Lightroom.

Har du noen bilder som betyr noe spesielt for deg og som du ønsker å vise fram for klubbens medlemmer?

Det første bildet (Skorberget) er fra Beitostølen. Vi leier en gammel hytte i området, og tilbringer mye tid der, spesielt vinterstid. Noen ganger er lyset fantastisk flott, som da dette bildet ble tatt.

frste

 

Jeg tar vanligvis ikke bilder av dyr og fugler, men portrettet av lundefuglen i kveldssol som jeg tok på Vestmannaeyjar i fjor sommer er jeg ganske fornøyd med.

vest

 

Det siste bildet er fra mitt hjemsted Ulsteinvik. Jeg liker dette bildet
fordi det viser noe av dramatikken i vær og lysforhold som man kan oppleve
på Nordvestlandet.

siste