Månedens portrett

lite forste bilde

May Jorun Hæhre Støa


Hvor lenge har du fotografert, og hvordan startet din fotointeresse?
Fotografering og bilder har vært en del av min familie siden jeg var barn, og jeg husker mange og lange «lysbildekvelder» hvor vi utvekslet bilder og gjenopplevde fine turer og begivenheter. Fotoapparatet var alltid i nærheten, det første jeg minnes var et gammelt kassaapparat som mor hadde fått til konfirmasjonen. De neste kameraene gjorde det mulig å velge lukker/blender, avstander mm, og mor noterte dette på alle lysbildene, så lærte jeg litt om innstillinger. Far var med i HØKK en periode, og da ble det bl.a. noen fine forstørrelser laget i mørkerommet.
Både Arild (Støa) og jeg har kameraer, vi deler gleden over å se på og vurdere bildene i etterkant. Dette har forsterket fotointeressen gjennom mange år.

Hva inspirer det når det gjelder fotografering som hobby?
Naturen og barnebarna er den store inspirasjonen, og det er viktig for meg å kunne formidle disse gledene til de neste generasjonene og inspirere dem til å se motiver og ta bilder selv.

Gjennom mange år som speiderleder ble jeg også inspirert til å ta bilder av speiderne på turer og arrangementer, og leverte ofte stoffet til Ringerikes Blad. Den gangen fikk jeg utdelt 400 asa svart/hvitt filmer som ble fremkalt i mørkerom, og det var veldig spennende å se hvordan journalisten jobbet med disse, og bildene ble bra nok for avisen. Lærte en del om tekst, foto og bildeformidling på kursene i avisen.

Det har også vært spennende å sette sammen bildeserier tilpasset dikt og musikk på «Ringerikskveldene»

Har du noen tips til steder der de spesielle motivene dukker opp, noen hotspots, nært eller fjernt?
For den som er glad i særegen natur og fjell, vil jeg anbefale foto-turer til Island, Færøyene eller Sveits. Vestlandet med trange fjorder og Nord-Norge med bl.a. Lofoten, er fulle av flotte motiver, og så har vi våre nære skogsområder og vidder som stadig overrasker med utrolige skiftninger av sol, tåke skyer og flotte fargespill.

Det viktigste tipset mitt er å nyte naturen, finne roen og fange øyeblikkene og motivene der du er.


Hvilke motiver tar du helst bilder av?
Blomster, lyng, bær og sopp inspirerte meg da jeg malte på tregjenstander, og de nære ting som et stille skogsvann kan gjerne være det beste fotomotivet for meg. Når barnebarna er i nærheten er alltid kameraet klart, og de er med på å gi innhold til trivelige og minnerike fotobøker.

Hvordan ønsker du å utvikle din fotointeresse/fotokunnskaper?
Det viktigste for meg er å oppleve, se eller søke etter motivene, det kan jo bli gode bilder uten å være en mester teknisk. Men jeg forøker å snappe opp litt kunnskaper på HØKK-kveldene, og å se på og kommentere bildene våre sammen med Arild. Så får bruk av Photoshop og utvidete kunnskaper om bruk av kamera og linser komme etter hvert. Jeg er jo så heldig å ha en god hjelper som kan gi meg gode tips, veilede og støtte meg når jeg står fast.

Har du noen bilder som betyr noe spesielt for deg og som du ønsker å vise frem for klubbens
medlemmer?

Vi traff en fotovenn i Bratislava

En fargeklatt i spennende islandsk natur


Øyangen i høstdrakt

Tvillinger i fjellvann

 

 

Copyright © 2015 Hønefoss Kamera Klubb. All Rights Reserved.