Per Martin Haakenstad Portrett jobb

Per Martin Haakenstad

Hvor lenge har du fotografert og hvordan startet din fotointeresse?

Jeg kjøpte mitt første kamera hos Fotograf Jacobsen etter å ha hatt sommerjobb hos Owe N. Thoresen. Det var i 1968 og var en Instamtic til kr 380,-. Interessen for fotografering økte da jeg gikk på mørkeromskurs i militæret og i 1973 kjøpte jeg mitt første Nikon speilreflekskamera hos Nordstrand Foto. Da jeg jobbet i Ringerikes Blad lærte jeg mørkeromsarbeid på nytt, det var interessant og jeg tilbrakte mange timer der. Så det har blitt noen år med fotografering.

Hva inspirerer deg når det gjelder fotografering som hobby?
Vakker natur og litt action. Det er fint å bo på Ringerike, her er det motiver til alle døgnets tider året rundt. Med action mener jeg f.eks. billøp, Hønefossrevyen eller konserter. Det er også inspirerende å se bra bilder fra andre fotografer.


Hva er viktig for deg å formidle via dine bilder?
En viktig grunn for meg til å fotografere er å dokumentere. Enten det er naturen som er utrolig vakker på et tidspunkt, eller det kan være å ta bilder av hus som skal rives eller miljøer som skal endres, bryllup eller andre begivenheter.


Har du noen fototips du ønsker å dele med klubbens medlemmer?
Nå som alle har digitale kameraer er det jo enkelt å ta mange bilder av et bra motiv, det er jo bare å kaste de bildene som ikke blir bra. Ha alltid med et kamera hvor enn du går, du vet aldri når det dukker opp noe som MÅ fotograferes. Tenk dokumentasjon, det er viktig å ta bilder av hus i bybildet som du vet skal rives eller miljøer som skal endres. Jeg har mange bilder allerede som viser hvordan det var i Hønefoss noen tiår tilbake og de er interessante å se på. Når jeg tar bilder er jeg veldig opptatt av dybdeskarphet og når jeg er på møter i HØKK og ser bilder der, ser jeg at også flere burde tenke det samme når de tar bilder. Det er mange bilder jeg synes blir ødelagt grunnet liten dybdeskarphet. Ta deg også tid til å se rundt i søkeren på hvordan bildet blir før du knipser. Ta bildene mest mulig riktig, så sparer du kanskje tid med Photoshop el.l. etter på.


Har du noen tips til steder der de spesielle motivene dukker opp, noen hotspots, nært eller fjernt?
Det hender jeg kjører 5-6 mil før frokost en søndag hvis det er det rette lyset. Og da ender jeg som regel opp på Røyse i Hole. Eller kanskje jeg tar sykkelen bak på bilen og reiser til Oslo tidlig en søndag morgen. Da opplever jeg Oslo på en helt annen måte enn til vanlig, det er nesten ingen biler, få mennesker og du kan sykle og gå nesten hvor du vil uten å tenke på trafikken. Men etter hvert våkner byen og det blir mer aktivitet, og da dukker nye motiver opp. Ellers liker jeg gjerne å ta bilder i maritime miljøer ved sjøen, men det blir altfor sjelden.


Hvilke motiv tar du helst bilder av?
Det blir mest naturbilder med alle typer linser, fra vidvinkel via macro ti telelinser. Skulle gjerne tatt flere bilder av mennesker, men er litt for redd for å ta kontakt med de jeg ønsker å ta bilder av. Må jobbe litt med meg selv for å få til det. Liker også å ta bilder med humor, slike som ikke trenger noen tekst eller tittel for å frembringe et smil. Da jeg jobbet i Ringerikes Blad hadde jeg mange slike i avisen og fikk mange kommentarer på de. Jeg var også oppe i mange dramatiske situasjoner, branner, bilulykker og annet. Kjenner det klør litt når slikt skjer, men nå er det ikke så enkelt å "komme fram" for å fotografere.


Hvordan ønsker du å utvikle din fotointeresse/fotokunnskaper?
Jeg har fortsatt mye å lære og da er det bl.a. nyttig å se andres bilder og gjerne vite hvordan er de tatt, hvilke teknikker som er brukt osv. Jeg bør også få mer kunnskap om mitt kamera for å kunne utnytte mulighetene på det bedre og mere.

Har du noen bilder som betyr noe spesielt for deg og som du ønsker å vise fram for klubbens medlemmer?
Jeg leverer bilder til TPT hver runde, men det er lenge siden det var en suksess. Mulig en årsak er at jeg bruker minst mulig tid på Photoshop og at mine bilder da blir for kjedelige og ordinære for juryene. Men så lenge jeg er fornøyd med bildene selv, så er det jo bare en bonus hvis en jury også er fornøyd med dem og jeg sanker nok poeng til en god plassering. Jeg har ingen bilder som betyr spesielt mye for, men jeg liker veldig godt solsikker og har mange bilder av dem.

Solsikke

jente

reklame

sno

 

 

Copyright © 2015 Hønefoss Kamera Klubb. All Rights Reserved.