portrett av annelise
Dag Fekjær Johansen Foto: Anne-Lise Tufte

Dag, hvor lenge har du fotografert og hvordan startet din fotointeresse?

Er ikke helt sikker på når jeg startet, men det er lenge siden. Det første bildet jeg vet jeg tok for å dokumentere noe for ettertiden, var med et enkelt Voigtländer kamera, da de startet gravingen til Samfunnshuset i Hønefoss i 1961? Da var jeg 15 år gammel. Veien fra den enkle analoge Voigtländer til min digitale Canon i dag, har vært spennende, interessant og lærerik. Interessen for foto økte betraktelig da Per Martin Haakenstad etter flere forsøk fikk meg til å våge å møte opp i HØKK. Har ikke angret på det.

Hva inspirerer deg når det gjelder fotografering som hobby?

Møtene i HØKK og gode og kreative fotovenner der. Fotokurs, der man lærer nye ting og får repetert gamle. Lese og se på bilder i fotoblader, bøker og på nett. Høre på og se bildene til utenforstående fotografer som besøker oss i HØKK og ikke minst HØKK-medlemmer som forteller og viser sine bilder. Besøke fotoutstillinger er viktig og spennende. Jeg blir også inspirert dersom andre liker enkelte av bilder jeg har tatt.

Hva er viktig for deg å formidle via dine bilder?

Det kommer an på motiv/ bildesjanger. Når de gjelder bydokumentasjon, så ønsker jeg både å få fram den rene dokumentasjon av byens hus, gater, parker, elver m.m., men også å få fram stemningen i byen, og da gjerne med både folk og biler som deler av motivene. Gjerne også på forskjellige tider av døgnet og i «nye» vinkler. Når det gjelder portretter så vil jeg gjerne formidle personens forskjellige uttrykk, personlighet og «gode» sider fra forskjellige vinkler med og med forskjellig lyssetting. Sist, men ikke minst er jeg opptatt av de viktige familiebildene, at de skal vise at «årene går» i familien og hva livet er for familiene, både de store begivenhet, men kanskje enda viktigere alle de daglige gjøremål som tross alt er det vi gjør mest av her i livet, men som ofte blir minst formidlet og dokumentert.

Har du noen fototips du ønsker å dele med klubbens medlemmer?

Medlemmene i klubben kan mye mer enn meg om både fotografering og bildebehandling, så jeg er litt engstelig for å gi tips her. Likevel har jeg ofte sagt, når jeg har blitt spurt av familie og venner, at det enkleste fototipset jeg kan gi er: Bruk «fotzoom» og gå nærmere! Så har jeg også lyst til å si, i denne digitale tid der det bare er å knipse i veg: Ta færre bilder! Hvorfor? Jo for nå er det så enkelt å trykke på utløserknappen, og det koster heller ingen ting, så jeg tror mange av oss har lett for å ta en masse «unødvendige» bilder for «Det er jo bare å slette de man ikke har behov for, eller som ikke ble bra». Sant nok det, men jeg vil heller anbefale å jobbe mer med bildene før man trykker på utløserknappen, slik at det ikke blir så masse unødvendig arbeide med å se gjennom og slette bilder når man kommer hjem.

Har du noen tips til steder der de spesielle motivene dukker opp, noen hotspots fjern nær eller fjern?

Fristet til å si Ringerike. Vi bor jo med motiver rundt oss på alle kanter. Vi har byen med alle sine mennesker, gater og hus, fosser og elver, forretninger og transportmidler, skoger og fjell i området, makromotiver finnes det «alle steder» og så det helt nære med hjem og menneskene omkring oss og de daglige gjøremål. Der er det forsømte fotospot!

Hvilke motiver tar du helst bilder av?

Jeg liker svært godt å ta bilder fra Hønefoss, for å dokumentere hvordan byen var og stadig er i forandring. Likedan når det skjer ting i byen. Så er jeg glad i å ta portretter og har spurt mange om de vil være modeller. Så er jeg også, som mange andre, glad i å fotografere naturen. Både de store utsiktsbildene og de små detaljene. En lite «nisjeområde» er jernbane. Har tatt «noen» bilder av tog og jernbane. Sist, men absolutt ikke minst, tar jeg gjerne familiebilder. Både rene portretter, men også personene i daglig arbeid i hus og hjem og i aktiviteter i fritiden. Når man ser mange fotoalbum, skulle man tro at menneskene hadde levd et liv som består av bursdager, jul, 17. mai og ferie. «Ingen» har vært på arbeide, eller laget middag, eller støvsuget, eller måket snø, eller vasket tøy, eller vært i butikken å handlet, eller skiftet hjul på bilen m.m., men det er jo tross alt slike ting vi gjør mest i livet. Dokumentasjonen fra Hønefoss og de ofte enkle familiebildene ser jeg på som noe av det viktigste jeg tar. Jeg er ganske sikker på at de blir mye mer verdifulle for meg på sikt, enn de mer eller helst mindre vellykkede, «kreative» bildene jeg bruker i Tre på topp konkurransen.

Hvordan ønsker du å utvide din fotointeresse/fotokunnskaper?

Lære av andre i klubben ved å se på bilder, snakke sammen og ta foto-turer. Lese fotobøker, blader og se bilder på nettet. Går på kurs og utstillinger. Til slutt selvfølgelig prøve å jobbe med bildene før jeg trykker på utløserknappen.

pike og hund
Pike og hund Foto: Dag Fekjær Johansen

live
Live Foto: Dag Fekjær Johansen

fem i skuddet
Fem i skuddet Foto: Dag Fekjær Johansen

Copyright © 2015 Hønefoss Kamera Klubb. All Rights Reserved.