HØKK-portrettet: – Geir Hansen

 D603385 Geir

Foto: Arild Støa

Geir bor på Vik i Hole. Her er det fortsatt skog og grønne enger, men om noen få år er mye etter all sannsynlighet forandret, noe han ikke er så veldig begeistret for.
Han gruer seg veldig til E16 og jernbanen kanskje skal passere i dobbeltspor rett nedenfor husveggen.

Hvor lenge har du fotografert og hvordan startet din fotointeresse?
Jeg har fotografert «på ordentlig» siden 1974 eller der omkring, men hadde kamera før den tid også. Hva det het eller hvor de bildene har blitt av vet jeg ikke. I 1974 kjøpte jeg et Nikkormat kamera med en 50mm linse. Det ble litt fotografering sammen med en kompis som var fotograf i Aftenposten. Fikk litt film og fikk låne linser, så det var stas. Jeg har aldri satt mine bein i et mørkerom, men har flere hyllemeter med dias stående et eller annet sted.

Hva inspirerer deg når det gjelder fotografering som hobby?
Det viktigste for meg er at jeg kan koble av fra dagens dont og gjøre noe som stimulerer til kreativitet, at jeg kan skape noe som jeg (av og til) blir fornøyd med. Derfor er naturfoto en viktig del av meg, siden det er i naturen jeg henter krefter.

Hva er viktig for deg å formidle via dine bilder?
Det vakre i naturen, og det som ødelegger det vakre, samt det abstrakte. Som fotograf burde jeg tørre å provosere mere enn jeg gjør. Fotografiet er et sterkt kommunikasjonsmiddel, og kan gjerne brukes mere for å få frem sine standpunkter.


Har du noen fototips du ønsker å dele med klubbens medlemmer?
Det kan være en ide å komme tilbake til samme sted flere ganger, om man fotograferer landskap. Lyset forandrer seg jo hele tiden, og du har aldri tatt ditt beste bilde. For å få best utbytte av landskapsfotografering kan det være lurt å investere i noen graderte gråfiltere for å få en eksponering uten utbrente flater. Likeså, bruk stativ og snorutløser for best mulig skarphet.
Ta deg også tid til å se etter detaljer i naturen som kan bli rene kunstverk om man utnytter situasjonen rett. Aller viktigst er det å skape en bildestil som gjør at folk kjenner igjen bildene dine. I så måte har jeg ikke kommet noe særlig på vei enda. Og hvorfor ikke lage et prosjekt? Samle bilder over et tema over en tidsepoke, kanskje du kan ha en utstilling eller lage en bok eller skrive artikler til aviser og blader? Ellers så tenker jeg at det kan være lurt å legge fra seg kamera hvis man «går tom», ta heller en pause og planlegge neste fototur i fred og ro. Husk også å printe ut bildene dine, og heng dem opp hjemme, så både du og andre kan glede seg over dem.

Har du noen tips til steder der de spesielle motivene dukker opp, noen hotspots, nært eller fjernt?
Det gjelder å finne det fine lyset, og havet er derfor et sted som bør oppsøkes. Nå gjør jo ikke jeg det så mye, og det er jo dumt, men sånn er det når man bor i innlandet, langt til havet da vettu. Derfor bør nærfoto være en viktig del av ens fotografering. Det skjer mye på Ringerike for tiden, og å dokumentere de forandringene som vil komme (E16 og jernbane bl.a.) bør motivere oss synes jeg.

Hvilke motiver tar du helst bilder av?
Jeg har nok mest naturbilder i samlingen min, både landskap, vann, blomster og fugler. Men jeg håper at jeg tør å komme meg ut i gatene snart, for hva er et bilde uten et menneske? Bare så synd at det ikke er noen gater her jeg bor.

Hvordan ønsker du å utvikle din fotointeresse/fotokunnskaper?
Jeg ønsker å komme meg bort fra det rent dokumentariske og bevege meg over i det kunstneriske slik at bildene mine kan skape mer undring. Og jeg blir mer og mer opptatt av at bildene skal fortelle en historie, men om jeg klarer det er en helt annen sak.
Har du noen bilder som betyr noe spesielt for deg og som du ønsker å vise fram for klubbens medlemmer?

 DSC5947

 

 

Dette burde egentlig vært et bilde av en blomstereng i solnedgang, istedenfor er det rester av flettverksgjerder som skogseier ikke har sett seg i stand til å plukke opp, så det bare ligger der til skade for fugl og dyr.

 GHA3260And8more tonemapped Redigera

Jeg startet et lite prosjekt i oktober for et par tre år siden. Tanken var å fotografere samme motiv en gang hver måned. Jeg falt for dette motivet fra Røsholmstranda. Bildet viser «det unge og det gamle treet på Røsholmstranda». Som man kan se er det noen få blader igjen på det lille treet, og jeg gledet meg til å se hvordan dette treet ville utvikle seg gjennom et år. Da våren kom viste det seg at det ikke kom skudd eller blader på treet. Treet var til min store skuffelse dødt. Så bladene på bildet viser siste rest av liv for dette treet. En liten historie i seg selv. Bildet er for øvrig et HDR bilde.

 DSC4181

Noen hvitveiser står i underskogen og strekker seg mot sola. Lang lukkertid og ut-av-fokus er bevisste valg.

 D700295

Mørke skyer truer Holebygda. Et bilde som kommer i Biofoto’s blad «Naturfotografen», som del av et innlegg om E16 og jernbaneutbyggingen. For å få litt «driv» i skyene er det brukt et gråfiler og 30 sekunders eksponeringstid. Om få år kan denne utsikten se helt annerledes ut.

Ospegren1 Redigera

Fikk lyst til å ta med dette bilde til slutt. Det er fra min første diasfilm i 1974 og er tatt en høstdag ved Fyresdalsvannet i Telemark.

 

Copyright © 2015 Hønefoss Kamera Klubb. All Rights Reserved.