Fotografi uten lys er umulig, men likevel er det mange fotoentusiaster som aldri ofrer lyset en tanke. Det kan endre seg plutselig, fra kjedelig til spennende, og selv de meste intetsigende motiver kan bli fascinerende i det rette lyset. Lys har ikke bare styrke, det har også karakter. Bløtt lys er lys som kommer fra en stor lyskilde, mens hardt lys kommer fra en liten lyskilde.

Begge kan være like kraftige, men resultatet blir likevel vidt forskjellig. Mange tror portrettene deres blir best i skarpt sollys, men dette er nesten aldri tilfelle. Det harde lyset fra solen skaper stygge skygger i motivets ansikt, og resultatet blir ikke bra. Det bløte lyset på en overskyet dag er mye bedre til portretter! Er det sol ute og du må ta et portrett der og da, finn en skyggefull flekk ett eller annet sted, bak en bygning eller under et stort tre. Lyset om morgenen og kvelden er svært spesielt og fascinerende, ikke bare på grunn av fargen, men også vinkelen. Sidelys kan ofte fremheve detaljer på en annen måte og gjøre et kjedelig motiv mer spennende.

Kort sagt: Øv deg ved å fotografere et fast motiv i nærheten ved forskjellige lysforhold. Forsøk å formidle ulike sinnstemninger kun ved å endre på lyset i bildene.

(Klippet fra akam.no)

Copyright © 2015 Hønefoss Kamera Klubb. All Rights Reserved.